Tankarna om att bygga en modell av Dals Rostocks gamla järnvägsstation började med att vi fick se detta gamla vykort. Vi tänkte: "Vad synd att det är rivet, det som var så fint!"
Där stationshuset hade stått var det bara ett skräpområde med ogräs och sly mitt i samhället. Här borde man göra i ordning ett fint torg och tänk om man kunde bygga upp stationhuset igen!

Kommunen drev då en verksamhet för arbetslösa i Mellerud - Melsam. Vi frågade dem om någon ville bygga en liten modell av järnvägsstationen, förslagsvis i skala 1:5. Vår ursprungliga idé var att anlägga en kulle med modellen högst upp, som en staty, och med blomsterplanteringar runtom.
En arbetslös byggmästare, Bent-Arne Enander, var intresserad men menade att en så liten modell i trä snabbt skulle bli förstörd av väder och vind, och det hade han ju rätt i... Kanske skulle vi göra en gjutform och gjuta den i brons?
Kommunens stadsarkitekt föreslog oss då att bygga den i större skala, i skala 1:2. Då skulle man dessutom kunna använda den till något vettigt, exempelvis som väntkur för bussen.

Vilken grej! En järnvägsstation i halv storlek! Som man dessutom skulle kunna inreda! Problemet var bara att då skulle det kosta betydligt mer än vi hade tänkt oss. Pengar måste ordnas på något sätt. Det blev till att bilda den ideell förening och söka pengar. Vår räddning blev ett EU-projekt för lokal bygdeutveckling: Lokal Kraft, Dalsland. De ställde sig mycket positiva till vår idé och vi fick pengar från dem i två olika omgångar, sammanlagt 50 000 kr. Nordals Härads Sparbank gav oss 20 000 kr och ytterligare mer än 50 000 kr har skänkts av privatpersoner och olika företag.
Bengt-Arne Enander arbetade med stationhuset under sex månader i Melsams industrilokaler i Mellerud. Från oktober 1999 till maj 2000. Huset byggdes i sju olika delar.
Den 9:e maj 2000 lyftes delarna ut och kördes på en trailer till Dals Rostock.

Här har trailern anlänt till stationsplanen.
En grund hade gjorts i ordning på det nordvästra hörnet av den plats där det ursprungliga huset stått. Det var nu nästan 60 år sedan det revs.

Den övre våningen lyfts på.
Taket på tornet lyfts på.
Sedan sammanfogades delarna och en perrong murades mot stickspåret.
Elever från högstadiet i Mellerud deltog under ett par veckor i arbetet. De slipade, målade och skruvade upp skyltarna.
Kerstin Ljungqvist tillverkade tre kakelugnar till stinsens bostad och en kamin till väntsalen.
Rummen tapetserades, korkmattor lades och köket gjordes i ordning med en riktig vedspis av mindre modell.
I juni 2002 togs asfalten bort där stationshusets trädgård skulle anläggas.
En mur murades runt trädgården som sedan fylldes med jord. Närmast huset lade vi grus.
   

Upp

Kerstin Ljungqvist ©